Fruittuin

“Verse, biologische groenten & fruit én bijzondere fruitsoorten kun je vinden in de Fruittuin van It Fallaet. De Fruittuin is volop in ontwikkeling en bezoekers zijn van harte welkom om deel te nemen aan afwisselende activiteiten voor jong & oud!”

Ruiken, voelen, proeven

Er worden biologische fruitsoorten, kruiden en groentes gekweekt op It Fallaet. Binnen de Fruittuin kunnen deelnemers van de dagbesteding verschillende leerlijnen volgen, waarin zij leren over de verzorging en het verwerken van fruit, over marketing en productpresentatie of over het omgaan met klanten en geld. Tijdens de zomer- en herfstmaanden kunnen bezoekers deelnemen aan activiteiten, zoals themadagen en zelf fruit plukken. 

Openingstijden Fruittuin

In 2023 is de Fruittuin op themadagen weer geopend voor bezoekers. Er zal regelmatig fruit te koop worden aangeboden aan de voorkant van de boerderij. Vind je het leuk om zelf fruit te plukken, dan kun je ons bellen om een afspraak te maken.

Vers, biologische
groenten & fruit

In het verleden was er een biologische slagerij. Daarna kwam een biologische moestuin, waarin op It Fallaet nu nog steeds verse, biologische groenten verbouwd worden. Een biologische Fruittuin kan hierbij natuurlijk niet missen! We vinden het belangrijk om goed te zorgen voor de mooie schepping en kiezen ervoor om zo veel mogelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen en toevoegingen te werken. In het zomerseizoen vind je daarom iedere week nieuw, rijp én biologisch fruit dat geplukt kan worden. 

Bijzondere rassen

In de Fruittuin groeien bijzondere fruitrassen, zoals de Friese pruimsoort “Wichter” en appelrassen die niet in de supermarkt te verkrijgen zijn. Kom een kijkje nemen om deze unieke rassen te proeven!

Daarnaast hebben we in 2020 meegedaan met de actie van de gemeente Smallingerland: Stoeptegel eruit, fruitboom erin! Ons assortiment fruitbomen is nu nog verder uitgebreid.

Duurzaamheid

De biologische Fruittuin past binnen de kernwaarden van It Fallaet en de duurzame levensstijl die in alles wordt doorgevoerd. Zo wordt met zonnepanelen alle stroom opgewekt die we verbruiken op It Fallaet. En we doen ons best om alles zo veel mogelijk binnen een kringloop te houden: groenteafval naar de dieren, mest hergebruiken voor de planten, et cetera. Niet alleen past de Fruittuin binnen It Fallaet; het past ook binnen het Friese landschap. Landschapsbeheer Friesland heeft meegedacht in het beplanten van het erf, zodat we met onze boerderij een aanvulling zijn op onze groene omgeving.

Themadagen

It Fallaet organiseert geregeld themadagen voor bezoekers. Op deze dagen kun je meedoen aan een activiteit, genieten van een hapje en een drankje (zelfgemaakt met ingrediënten uit de Fruittuin), rondkijken bij de dierenweides en in de tuin. Een waardevolle beleving voor jong & oud!

En tal van andere activiteiten

We kijken steeds zorgvuldig naar de mogelijkheden om activiteiten voor bezoekers te organiseren. Via Facebook, Instagram en onze nieuwsbrief laten we zien waar we mee bezig zijn. Volg ons op een van deze media om op de hoogte te blijven van nieuwe activiteiten!

Agenda met Fruittuinactiviteiten

Jaarlijks organiseren we speciale themadagen. Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten in 2023.

Broedplaats voor talent

De Fruittuin geeft nieuwe leermogelijkheden voor deelnemers die dagbesteding volgen op It Fallaet. Drie nieuwe leerlijnen (werken in de tuin, marketing & presentatie en werken met de klant) bieden deelnemers de kans om extra vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan: uitleg geven, kennis opdoen van fruit verbouwen en verwerken, klanten bedienen, organisatie van activiteiten, fotografie, et cetera. Ook digitale media wordt ingezet binnen de Fruittuin; een modern vakgebied voor onze deelnemers om in te duiken en bekend mee te worden.

1

Werken in de Fruittuin

Fruitstruiken verzorgen, fruit plukken en verwerken, de juiste grond kiezen voor de struiken, wanneer bemesten en snoeien, bescherming tegen vogels en drogen & invriezen van fruit.

2

Marketing & presentatie

Overzichtelijk maken voor de bezoeker wat geplukt kan worden, wekelijkse nieuwsbrief maken, fotografie en vormgeving.

3

Werken met de klant​

Bezoekers ontvangen, bedienen en afrekenen, zorgen voor een sfeervolle en schone omgeving, informatie geven, bestellingen opnemen en leren omgaan met geld.

Begeleid werken bij de Fruittuin?

De Fruittuin vraagt het hele jaar om onderhoud; met name van maart tot oktober is er veel werk te doen. Vind jij het leuk om bezoekers een bijzondere beleving te geven? Of om fruit te plukken en te verwerken? Of wil je juist liever werken op de computer, foto’s maken, meewerken aan de nieuwsbrief en themadagen helpen organiseren? Dan zijn wij naar jou op zoek! Ook als je vrijwilligerswerk wilt doen ben je bij ons aan het goede adres. Meld je aan door ons een mailtje te sturen of even te bellen!