Fruittuin

“Verse, biologische groenten & fruit én bijzondere fruitsoorten kan je vinden in de Fruittuin van It Fallaet. De Fruittuin is volop in ontwikkeling en bezoekers zijn van harte welkom om deel te nemen aan afwisselende activiteiten voor jong & oud!”

Ruiken, voelen, proeven

Er worden biologische fruitsoorten, kruiden en groentes gekweekt op It Fallaet. Binnen deze Fruittuin kunnen deelnemers van de dagbesteding verschillende leerlijnen volgen, waarin zij leren over de verzorging en het verwerken van fruit, over promotie maken en productpresentatie of over het omgaan met klanten en geld. Tijdens de zomer- en herfstmaanden kunnen bezoekers deelnemen aan activiteiten, zoals themadagen en zelf fruit plukken. Voor groepen zijn er arrangementen op maat, met koffie & thee en een proeverij.

Openingstijden Fruittuin

Op de themadagen is de Fruittuin geopend voor bezoekers. Daarnaast zijn groepen welkom op afspraak op de donderdagen en vrijdagen tussen 15 juni en 26 oktober.

Vers & biologische groenten & fruit

In het verleden was er een biologische slagerij. Daarna kwam een biologische moestuin, waarin op It Fallaet nu nog steeds verse, biologische groenten verbouwd worden. Een biologische Fruittuin kan hierbij natuurlijk niet missen! We vinden het belangrijk om goed te zorgen voor de mooie schepping en kiezen er voor om zo veel mogelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen en toevoegingen te werken. In het zomerseizoen vind je daarom iedere week nieuw, rijp én biologisch fruit dat geplukt kan worden. Denk aan bessen en aardbeien, maar later ook pruimen, appels en peren.

Bijzondere rassen

In de Fruittuin groeien bijzondere fruitrassen, zoals de Friese pruimsoort “Wichter” en appelrassen die niet in de supermarkt te verkrijgen zijn. Kom een kijkje nemen om deze unieke rassen te proeven!

Duurzaamheid

De biologische Fruittuin past binnen de kernwaarden van It Fallaet en de duurzame levensstijl die in alles wordt doorgevoerd. Zo wordt met zonnepanelen alle stroom opgewekt die we verbruiken op It Fallaet. En we doen ons best om alles zo veel mogelijk binnen een kringloop te houden: groenteafval naar de dieren, mest hergebruiken voor de planten, et cetera. Niet alleen past de Fruittuin binnen It Fallaet; het past ook binnen het Friese landschap. Landschapsbeheer Friesland heeft meegedacht in het beplanten van het erf, zodat we met onze boerderij een aanvulling zijn op onze groene omgeving.

Themadagen

It Fallaet organiseert geregeld themadagen voor bezoekers. Op deze dagen kan je meedoen aan een activiteit, genieten van een hapje en een drankje (zelfgemaakt met ingrediënten uit de Fruittuin), rondkijken bij de dierenweides en in de tuin. Een waardevolle beleving voor jong & oud!

En tal van andere activiteiten

Neem tijdens een wandel- of fietstocht een verdiende pauze. Dit kan tot eind oktober op It Fallaet. We zijn een rustpuntlocatie waar bezoekers zelf drinken kunnen pakken en gebruik kunnen maken van het toilet. Bent u nieuwsgierig naar de Fruittuin, dan kunnen we hier altijd iets over vertellen en laten zien. Houd de agenda van onze website in de gaten voor overige activiteiten.

Groepen

Het is mogelijk om op afspraak langs te komen in de Fruittuin met een groep vanaf vijf personen. Dit kan op donderdag of vrijdag. Een groepsarrangement  wordt afgestemd op de wensen van de bezoekers. Er is van alles mogelijk, denk aan:

  • Een fietstocht of wandeltocht  met ‘iets lekkers’ voor onderweg;
  • Een workshop smoothies maken van het fruit wat rijp is om geplukt te worden;
  • Een cake versieren met vers fruit + een spel of speurtocht (voor kinderen);
  • Zelf fruit plukken en nieuwe recepten ontdekken om mee te nemen naar huis;
  • En nog veel meer!

Op avonden kan de kantine gehuurd worden door groepen voor een vergadering of een activiteit. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op!

Broedplaats voor talent

De Fruittuin geeft nieuwe leermogelijkheden voor deelnemers die dagbesteding volgen op It Fallaet. Drie nieuwe leerlijnen (werken in de tuin, reclame maken & presentatie en werken met de klant) bieden deelnemers de kans om extra vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan: uitleg geven, kennis opdoen van fruit verbouwen en verwerken, klanten bedienen, organisatie van activiteiten, fotografie, et cetera. Ook digitale media wordt ingezet binnen de Fruittuin; een heel nieuw en modern vakgebied voor onze deelnemers om in te duiken en bekend mee te worden.

1

Werken in de Fruittuin

Fruitstruiken verzorgen, fruit plukken en verwerken, de juiste grond kiezen voor de struiken, wanneer bemesten en snoeien, bescherming tegen vogels en drogen & invriezen van fruit.

2

Reclame maken & presentatie

Overzichtelijk maken voor de bezoeker wat geplukt kan worden, wekelijkse nieuwsbrief maken, fotografie en vormgeving.

3

Werken met de klant​

Bezoekers ontvangen, bedienen en afrekenen, zorgen voor een sfeervolle en schone omgeving, informatie geven, bestellingen opnemen en leren omgaan met geld.

Komen werken bij de Fruittuin?

De Fruittuin vraagt het hele jaar om onderhoud; met name van maart tot oktober is er veel werk te doen. Vind jij het leuk om bezoekers een bijzondere beleving te geven? Of om in de catering te werken, fruit te plukken en te verwerken? Of wil je juist liever werken op de computer, foto’s maken, meewerken aan de nieuwsbrief en themadagen helpen organiseren? Dan zijn wij naar jou op zoek! Meld je aan door ons een mailtje te sturen of even te bellen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.