Wonen

“De kracht van It Fallaet als kleine organisatie is dat we snel kunnen inspelen op zorgvragen en snel zorgverlening kunnen bijstellen.”

Wonen op It Fallaet

Op It Fallaet wonen dertien mensen die ondersteuning nodig hebben in hun dagelijks leven. Een persoonlijk begeleider helpt hen daarbij. In de sfeer van de boerderij, met veel ruimte, natuur en de gezelligheid van dieren om hen heen, worden de bewoners uitgedaagd om hun kwaliteiten en talenten te ontwikkelen. Met ieder van hen afzonderlijk wordt er gezocht naar de voorwaarden die nodig zijn voor een goed en zinvol leven.

Samen met anderen

Zelfstandigheid wordt bij de bewoners gestimuleerd, maar we vinden het zeker ook belangrijk dat er aandacht is voor contact onderling. Daarom is er volop ruimte om dingen samen te doen met andere bewoners, zoals samen eten en meedoen aan gezamenlijke activiteiten. Ook het contact met het dorp, contacten via een sportvereniging, en dergelijke, worden aangemoedigd.

Kamer of appartement

It Fallaet beschikt over appartementen waar bewoners (gedeeltelijk) zelfstandig wonen. De overige bewoners hebben een eigen slaapkamer en delen voorzieningen als een douche, wc en de woonkamer. Zij maken meer gebruik van de algemene woonruimtes en zijn meer in de nabijheid van begeleiding en andere bewoners. Alle bewoners hebben er bewust voor gekozen om op een boerderij te wonen en genieten in hun vrije tijd van het buitenleven en van de tuin en de dieren.

Logeren

Ook logeren en deeltijdwonen is mogelijk op It Fallaet. Op deze manier kunnen mensen wennen aan het zelfstandig(er) wonen en ontdekken of het wonen op een boerderij echt iets voor hen is.

Wie kom je tegen?

We hebben een vaste groep woonbegeleiders. Samen met de assistent-begeleiders, stagiaires, vrijwilligers en een orthopedagoog vormen zij het begeleidersteam van de afdeling Wonen. Het is een klein team, waardoor de begeleiding de bewoners goed kent en er veel individueel contact is.

Foto - nieuws - It Fallaet (1)

Meindert Marinus

Leidinggevende

“De combinatie van mensen met uiteenlopende zorgvragen en van verschillende leeftijden biedt veel extra’s; iedereen kan weer van elkaar leren.”

Werken

Bewoners kunnen meedoen met de dagbestedingsmogelijkheden die we bieden op de boerderij, maar we stimuleren hen ook om verder te kijken. Bijna alle bewoners hebben een dagbestedingsplek buiten de boerderij. Hier hebben ze andere contacten en kunnen ze zich verder ontwikkelen.

Vrije tijd

Bewoners besteden hun vrije tijd op of buiten de boerderij. Een bewoner kan bijvoorbeeld zijn eigen dier in de stal verzorgen of een stuk tuin beheren. It Fallaet beschikt ook over een stukje bos, waar door bewoners een prachtige hut is gebouwd. Zo nu en dan gaan we naar Drachten. Sommige bewoners gaan hier zelfstandig naar toe, maar we gaan ook regelmatig met een groepje bewoners en begeleider in de auto naar de winkel, het bos of de markt.